vrijdag 23 september 2011

Kokeshi dolls



these pictures come from Mona Moreno picasa webalbum


Kokeshi zijn traditionele Japanse houten poppen. Ze zijn handgemaakt, hebben een eenvoudige romp en een groot hoofd. Ze hebben geen handen en benen.Meestal krijgen ze van de maker ook een boodschap mee om degene die ze koopt geluk te brengen.




Traditionele Kokeshi
Deze poppen, ook wel Dento genoemd, werden oorspronkelijk in het Noorden van Japan door houtsnijwerkers gemaakt. Ze dienden als speelgoed voor hun kinderen of werden verkocht aan toeristen die een bezoek brachten aan de hete bronnen in de regio.

De vorm van de romp van deze poppen is cylindrisch en hun hoofden zijn rond. De beschilderingen erop zijn kenmerkend voor de regio waar ze gemaakt werden. De bloemstukken en lineaire patronen op hun kimonos zijn ontwikkeld en doorgegeven door generaties van kokeshi kunstenaars uit die bepaalde regio. Op grond hiervan zijn ze ingedeeld in elf categorieƫn te weten: Tsuchiyu, Togatta, Yajiro, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Tsugaru, Zao-takayu, en Hijioro. De meest bekende poppen zijn de Naruko, oorspronkelijk gemaakt in Miyagi. De belangrijkste straat van het Naruko Hot Spring resort staat bekend als Kokeshi Street en daar zijn veel winkels die worden geƫxploiteerd door de Kokeshi kunstenaars.
Kokeshi dolls
Japan traditional craft center


you can make them yourself


Zombuki's etsy store

Geen opmerkingen:

Een reactie posten